интервюто с вендерс

беше много приятно да разговарям с него
когато отидох да си взема автограф преди да започне срещата със зрителите в люмиер
той ме позна от голямата пресконференция
макар тогава само да обикалях без да задавам въпроси
попита ме с какво се занимавам
беше мил

учуди се когато ме видя в часа за индивидуални интервюта
беше запомнил и името ми

говорихме си и още
но бях изключил диктофона
а и всъщност не е важно
по-важно е че записах в бележника му
/той ме помоли/
името на звягинцев и на филма му

един приятел пък му даде поне двайсет диска с музика

снимката е правена от галя йотова по време на интервюто
което е публикувано в една седмица в софия

Одзу, Тарковски и Трюфо, на които е посветен Криле на желанието, още ли са вашите ангели-хранители и имате ли нови такива сред режисьорите?

Да, абсолютно. Мисля, че Одзу е архангелът, а другите са ангелите-пазители. Може би спрях да търся нови, може би с Тарковски, Одзу и Трюфо имах достатъчно защита, може би почувствах, че киното вече няма онова трансцендентално качество, много хора се отказаха от капацитета на киното да превръща невидимото във видимо, хората са отдадоха на видимото. Откакто посветих филма на тях, съжалявам, че не включих и Робер Бресон, защо ли го забравих… Няколко пъти съм се срещал с него, той беше удивителен човек, но умря в крайна бедност. Една зима го посетих в Париж, живееше на страхотно място с прекрасен изглед към реката, но когато влязох в апартамента, изглеждаше болен, беше с шапка, не можеше да си позволи отопление и пара излизаше от устите ни. Наистина трябваше да го спомена.

Мислите ли, че Андрей Звягинцев, режисьорът на Завръщане, показва онова важно невидимо?

Вие сте вторият човек, който споменава този филм, трябва да призная, че не съм го гледал, но ще поправя грешката. Добър мой приятел вече ми каза, че е непростимо, че не съм го гледал.

Някой от новите, млади режисьори виждал ли е ангел?
В момента се сещам само за един от моите колеги – Валтер Салес от Бразилия, направил е Мотоциклетни дневници и Отмъщението.

Филмирал сте книги на Петер Хандке, Патриша Хайсмит, Натаниъл Хоторн, Гьоте, даже сте направил филм за писател – Дашиъл Хамът, скоро ще направите ли нещо подобно?

Ще работя отново с Хандке, за пръв път от Криле на желанието, вече 20 години, ще направя филм по негов сценарий, който не е точно сценарий – той го е написал почти като роман и като такъв ще бъде издаден след това. Той ми каза да го направя на филм и че няма да пише класически сценарий, затова сега го адаптирам. Много отдавна не съм снимал в Германия, но явно скоро ще го направя.
М
узиката е важна част от филмите ви, след Ник Кейв, Ю Ту, Мадредеуш, всичките кубинци и класическият блус, каква е новата ви музикална любов?

Напоследък обичам и слушам главно африканска музика от Мали, от Сенегал и знам, че това ще доведе до нещо, но засега не знам до какво, документална или фикционална история, не знам. Обичам и Рейдиохед, харесвам и соло албума на Том Йорк, надявам се да работя по някакъв начин с тях, защото са фантастични. Харесва ми новият албум на Аркейд файър, Нион байбъл, слушам го вече три дни и след малко отново искам да го слушам, защото музиката им е невероятна и необикновена, такава не съм слушал от много време.

No Comments yet

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.