най-странната п/а/тица която е кацала край мен

събирам патици от няколко години
но тази определено е най-странната и интересна
измежду всички тях

създателят й
/на когото благодаря че ми я подари/
казва за съществото че

„водеща беше заигравката
с п/а/тица
и със скорпион
/оттам - щипка отзад но по липса на скорпионска - рачешка/
и затова нарекох този хибрид
скорпиоптерикс
отдясно с бял и назъбен праобраз на фльорет като оръжие
/заради мишел турние/
и шапка отпред като щит
когато не е на главата на създанието“

усмивка по време на гримаси„той се усмихна с разбиране – дори с нещо повече от разбиране. това беше една от онези редки усмивки, излъчващи безкрайно успокоение, които можете да срещнете четири или пет пъти в живота си. за миг тя бе обърната – или изглеждаше обърната – към целия вечен свят, а се спираше върху вас с едно непреодолимо предубеждение във ваша полза. разбираше ви точно толкова, колкото искахте да бъдете разбран, вярваше във вас така, както сам бихте искали да вярвате в себе си, и ви уверяваше, че получава от вас точно онова впечатление, което, в най-добрата си форма, вие се надявате да създадете.“

франсис скот фицджералд

това е влак в оптимистична трагедия

за постмодернизма от медиевист

Тони Николов: Нямате ли все пак усещането за глобална криза и в света на идеите? Пишат се все повече книги, а новите идеи са все по-малко?

Цочо Бояджиев: Наистина имам такова усещане. Дано само то да не е индикация за възраст, сиреч, натрупаните години просто да са засилили скептицизма ми по отношение на новото. Но действително ми е трудно да различа истински големи, смислосъграждащи идеи във философията. Впрочем, господствуващата постмодерна умонагласа и няма как да роди голяма идея. Голямата идея е отчленима. Постмодернизмът е идеология на парциалните хрумвания, на умозрителните конструкти, чиито основания са също толкова основателни, колкото и отрицанията им; на твърдения, които са толкова достоверни, колкото и чисто въображаеми. Подобна изравненост по истина може да мотивира особен тип „умно” жизнено поведение, но не и да произведе значима философска идея.

цялото интервю е тук

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.