преди да падне здрач

Ето го пак скелета на високомерието, върху който се опъва кожата на неувереността. И все пак, защо му е на умно и красиво момче да се стреми към скромни постижения?

Наистина достатъчно млад е, че да се спусне слепешката надолу по завоя; това е съвсем различно от драмите на възрастните, дори от драмите на средната възраст, когато върху намека за падение се простира сянката на сериозността, на раните, на простата, влудяваща невъзможност да останеш млад. Младостта е единствената еротична драма. Това е Джеймс Дийн, който се мята на своя автомобил, това е Мерилин, която се отправя към леглото.

И така разбира. Иска, необходимо му е да постъпи неморално, да направи нещо безотговорно. Иска да остави това момче да преследва собствената си разруха. Иска да извърши подобна жестокост. Или (по-лека, по-мека версия) не иска да потвърди клетвата си към царството на разумните, напълно добри хора, които поемат отговорност, които ходят на правилните и необходими събирания, които продават изкуство, направено на дневна светлина. Иска, поне за още малко, да живее в онзи другия, по-тъмния свят – Лондон на Блейк, Париж на Курбе; груби, нечисти места, където доброто поведение е било територията на почтените, обикновени люде, които не са създали нито една гениална творба. Бог знае, нито един от двамата мъже, нито съпругът, нито синът, не е гений, но може би и двамата биха могли да нарушат малко картината.

Блясъкът на саморазрушението остава да сияе, вечен, твърд като диамант, като някакъв носещ прокоба стар талисман, който не може по никакъв начин да бъде разрушен. Все още, все още, онези, които пропадат, могат да изглеждат по-сложни личности, по-опасни, привикнали към тъгата и към невъзможното величие. Те са романтични символи, проклети да са; ние, здравомислещите и практичните, постигащите успеха си с упоритост, колкото и добро да правим, просто не сме в състояние да се издигнем на нивото им. Ние ги обожаваме с настървена неприязън, с каквато се отнасяме към зависимите и низките души. Помага, разбира се – но да не се увличаме – и ако сте млад принц и наистина имате нещо стойностно, което да разрушавате.

майкъл кънингам

No Comments yet

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.