който желае може да каже монолога на вселенската душа

Монолог на Вселенската Душа

Хора, лъвове, орли и яребици, рогати елени, гъски, паяци, мълчаливите риби, обитаващи водата, морските звезди и даже тези, които не могат да бъдат видяни с очите – всичко живо, всичко живо, всичко живо, свърши печалния си кръг и угасна… Вече хиляди години земята не носи ни едно живо същество и тази бедна луна напразно пали своя фенер. На ливадата не се събуждат с вик жерави и майски бръмбари не жужат в липовите горички.
Студено, студено, студено. Пусто, пусто, пусто. Страшно, страшно, страшно.

Пауза.

Телата на живите същества потънаха в праха и вечната материя ги превърна в камъни, вода и облаци, а душите им се сляха в една всеобща вселенска душа – това съм аз…аз…В мен е душата и на Александър Велики, и на Цезар, и Шекспир, и Наполеон, и на последната пиявица. В мен съзнанието на човеците се сля с животинските инстинкти и аз помня всичко, всичко, всичко, и всеки живот преживявам в себе си отново и отново.
Самотна съм. Веднъж на сто години отварям уста, за да говоря и моят глас се носи унило в тая пустош, и никой не го чува… Не ме чувате и вие, блатни огньове…Призори се раждате от гнилото блато и блуждаете без мисъл, без воля, без трепет на живот. За да не допусне възникването на живот във вас, бащата на вечната материя, дяволът, неуморно произвежда обмен на атомите в огъня, в камъните и водата , и вие се мените непрестанно…Във вселената постоянен и неизменен остава само духът.

Пауза.

Като пленник, захвърлен в дълбок, пустинен кладенец, аз не знам къде съм и какво ме чака. Знам само, че в упоритата, жестока битка с дявола, родителя на материалните сили, ми е съдено да победя и едва тогава материя и дух ще се слеят в прекрасна хармония, и ще настъпи царството на световната воля. Но това ще бъде чак когато, след дълги и протяжни хилядолетия, бавно и полека, и луната, и светлият Сириус, и земята се превърнат в прах… А дотогава ужас, ужас…

- - -

ПОКАНА ЗА БДЕНИЕ

До всички зрители и почитатели на ТР Сфумато,

Съюзът на Европейските Театри /UTE/, в който Сфумато членува, инициира международен проект АТЕЛИЕ 200 с цел почитателите на театралната магия да стъпят на сцената, да участват на живо в създаването на творба – ръководени от опитни професионалисти.

Скъпи приятели,
почитатели на театъра, като духовна територия,
през годините ние сме ви посрещали в нашия дом Сфумато,
срещали сме вашите изпълнени със светлина погледи и сме ви безкрайно благодарни,
че ви има,
че сте с нас,
че не сме сами в нашите изпитания на човешката душа.

Сега ви каним в едно истинско съпричастие с един от най-вълнуващите текстове на световната драматургия – монолога на Вселенската душа от пиесата „Чайка” на Чехов.
Това е като да ви поканим на бдение или протестно шествие в защита на някаква велика кауза. А каква по-велика кауза може да има от Душата, която непрестанно се бори с материалното.
Вярваме, че всички вие, които изповядвате театъра не като забавление и разтуха, а като Църква, ще се отзовете на нашата покана.
БДЕНИЕТО ще се състои от две фази:

ПЪРВИ ДЕН – 23 юни, събота. От 10.00 до 14.30 часа.
Зала Сфумато, запознаване с проекта и текста
Работа с композитора Асен Аврамов и режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.

ВТОРИ ДЕН – 24 юни, неделя. От 10.00 до 18.00 часа
Извозване с автобуси до сметището в Суходол.
Самото БДЕНИЕ в сметището, което ще бъде заснето от екип кинематографисти.
Обяд, който ще бъде осигурен от организаторите.
Връщане с автобуси до Сфумато, след края на акцията.

Акцията е безсребрена – единственото, което можем да ви дарим ще бъде диск с малкия филм, който ще се получи като резултат от нея.

Срок за заявки за участие: 31 май 2012 година при Рада Баларева - sfumato@mbox.contact.bg

Заявката е писмена /с обикновена или по електронна поща/ и трябва да съдържа името, възрастта, професията и координатите на кандидата.
Право на участие имат жени и мъже – театрални любители и студенти от всички възрасти и професии.
Утвърдените за участие в ателието трябва да се явят на 23.юни в 9.45 часа в ТР Сфумато /София ул. Димитър Греков № 2/ с научен текст.

No Comments yet

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.