Интервю с Рене Бекман - публикувано в Егоист

нередактирана версия

В момента виждам Рене Бекман – адски висок, с адски дълга коса и въобще инфернален тип с готина усмивка. Разхожда се замислено покрай няколко компютъра, телевизор и малка камера, която снима ходещите по Графа и ходещите в мястото, където се случи един интересен пърформанс – Next 5 Minutes. Всъщност това е фестивал със седалище в Амстердам, но с участници от Брюксел, Рейкявик, Токио, Ню Йорк, Рига, Прага и София. Рене Бекман, не в момента, а по принцип е холандец и от много години се занимава с интерактивно изкуство, инсталации и преследва своя Свети Граал – уникалната връзка и взаимно потапяне на звука във визията.
За първи път е дошъл в БГ през 95. Познатите му правят странна музика по интересни начини, а той не слуша Пласибо.

Какво се състоя преди малко? Освен, че се борихте за достъп до Амстердамския сървър.
Направихме заедно с Красимир Терзиев / Interspace / и Димитър Паскалев / Bluda Lu / един странен пърформанс. Но рисковете с технологиите отново се проявиха – връзката с Амстердам се скапа и не можахме да си излъчим стрийма, но ще опитаме отново в някакъв друг проект. Поне опитахме и го записахме. Не знам някой тук да е правил подобен експеримент.
Кога отново ще се случи нещо подобно?
Само и-мейлът може да каже.
Това ли е първият ти пърформанс тук?
Да, но съм правил изложби, уъркшопове към НАТФИЗ, там се запознах с готин кръг хора. Няколко видео арт презентации правих по време на София Филм / Мюзик / Фест, това беше през 2001 и 2002.
Как според теб трябва да се прави изкуство днес?
Когато се преплитат две медии, когато живеят в един симбиотичен организъм от пулсираща музика или образи, думи. Нямам предвид синхронизация на звук и картина като на телевизионно предаване, а нещо по-различно и по-трудно.
Допреди малко се преплитаха Блуба Лу ембиънт, хората по Графа и кадри от The Texas Chainsaw Massacre / култов хорър филм – 1974г. /.
Да, интересно стана. Такава е и идеята ни. Още в началото на следващата година ще направим едноседмична експериментална лаборатория само за такива презентации, прожекции. Дано се появят доста интересни хора – музиканти, дизайнери, хора с думи.
Коя беше последната мейнстрийм група, която слуша? Беше ли на концерта на Пласибо?
Рядко слушам музика, която би напълнила зала с повече от 6 места. Не помня някакъв голям концерт.
Какво слушаш тогава?
Един познат ми прати мейл и линк към някакви негови неща. Вързал е с електроди и джаджи една световна шампионка по културизъм, генерира електричество от мускулите й, докато тя помпа и ги трансформира отново в бийтове, мелодия и т.н. , напълно произволни. Преди записваше къси съединения на включено старо радио. Разместваше схемите и то издаваше различни звуци.Някакви подобни неща слушам.
На фланелката ти пише Atari. Фен ли си на Atari Teenage Riot?
Не. Слушал съм много малко неща.
Том Йорк все още се появява с такава фланелка по концерти. Radiohead тогава?
Не е и това. Всъщност е по-скоро носталгия. Хихи. Значи съм фен на Тарковски
/ режисьор на филма “ Носталгия” / и на Space Invaders.

No Comments yet

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.