детективска нова година

в народната библиотека има изложба
със стари издания на конан дойл
за любимия дедуктивен детектив

пепе карвальо е един друг детектив
и е не по-малко интересен и любопитен
неговият създател се казва
мануел васкес монталбан

желая на всеки
да бъде успешен детектив
през новата година
и да разкрие всичките си
случаи и загадки

в александрийска роза -
роман на монталбан за карвальо -
има забавни и куриозни
новогодишни моменти:

“- и не ми казвайте, че като е един път, си заслужава изключението, защото можехме да го отпразнуваме и в къщата ви във валвидрера или тук. купих едни свещи от намалението в магазина за восъчни изделия на улица “бизбе”. щеше да стане много по-задушевно, по-лично, знам ли…
- какво има да празнуваме?
- шефе, и таз добра. нова година е и се обадиха от “одисея”. резервирали са ни маса.
- нова година.
- маса за трима - вие, госпожица чаро и аз. сега ще трябва да си слагам вратовръзка.
- че ти обичаш да си слагаш вратовръзка.
- на мене вратовръзката ми стои като на обесен - въжето. я ми вижте врата.
и действително, вратът му изглеждаше старателно извит от някой настойчив и бавен палач.
- купих и противокомарни свещи.
- тук няма комари.
- за всеки случай. бяха на много сносна цена. а ресторантът, шефе, нещо не ми вдъхва доверие. сигурно е ужасно скъпо и сервират боклуци.
- “одисея” е сериозен ресторант. собственикът му е поет.
- хъм. като ги знам поетите как опъват уши от глад.
карвальо прегледа телефонните обаждания, записани от бискутер.”

“по рамблите се запалиха последните светлини на осемдесет и трета, те утре щяха да огреят една друга година и бичът на времето шибна сърцето на карвальо. макар че може и да не беше това, а някое закъсняло присвиване заради историята, която му разправи чаро. седем следобеда. някой беше разположил нощта на мястото й, в точното време, и беше пуснал jingle bells, песничката долиташе откъм близкия музикален магазин и надделяваше над свирукането на бискутер, който се готвеше за емоцията от посрещането на новата година в шикозен ресторант, насаме с карвальо и чаро. чувствата подклаждат кръвта, помисли си карвальо.”

“бискутер нахлу в стаята и я завзе с едно щракване на ключа на осветлението.
- какво ще кажете?
намъкнал беше дебело сако от черен рипс, сив панталон, небесносиня риза със сребърни копчета за ръкавели и тъмночервена вратовръзка върху телцето си на одрана жаба, което природата му беше дала. чаро изръкопляска, карвальо отсече: ще бъдеш царицата на бала. бискутер се завъртя и обясни:
- като ще е гарга, да е рошава, шефе. не обичам да излагам приятелите си.”

“-предястие: черни миди в профирен холандски сос със сметана и чесън, баница с аншоа и други разядки, полети с кава “одисея”.
- да не би да си имате кава на заведението?
без да му мигне окото, гостилничарят поясни, че не само това, а и разполагал с “местрес мас вия”, реколта 1973-та.
- салата от цикория с патешки черен дроб и оцет от кава, милфьой с пълнеж от горски гъби и мерудийки, лаврак със стриди и черни маслини, подлучено глиганско във вино върху подложка от кестеново пюре, шербет от райска ябълка, паниран камембер с доматен конфитюр, бутерки с крем кафе, асорти от дребни сладки и халви, а вината - бяло шардоне “раймат” резерва и червено “одисея”, реколта’ 78.
на гостилничаря не му се щеше да скъсява повече дистанцията с клиентите. карвальо редовно го навестяваше в търсене на любимите си блюда с гъши черен дроб, но бискутер и чаро бяха нови и нищо че неестественото перчене на запъртъка не будеше особено уважение, чаро умееше да се държи на висота и беше хубава с белилото и сенките си в стил “последни издихания на дамата с камелиите”.
- то, като за пет бона, не вървеше да е по-малко, а, шефе?
“шеф” беше отправено към гостилничаря, който моментално беше компенсиран с намигане от карвальо.
- не му връзвай кусур, антонио, този приятел ти е конкуренция.
- и той ли има ресторант?
- не точно ресторант, а мивка и печка, но пък с тях върши чудеса.
- ех, де да имах условия, шефе, де да имах технически средства.”

“- не си мокри краката. настинките започват от краката.
кой му беше казал това за пръв път? кога? и какво от това? какво му пукаше на него в тази безсмислена нощ между две безжалостни години, толкова безжалостни, колкото всяка друга от четирийсетте години в живота му, чужденец под дъжда на тропическа страна, без друг стимул, освен едно асфалтово езеро и две цяло и петдесет процента индийци и негри, които от време на време си посягат едни на други, за да постигнат надмощие ту на свинското задушено, ту на рибата с къри. няма такъв остров. нима това не е точно каквото търся? защо да се връщам по старите коловози и да се залъгвам с илюзията да изчезна оттатък босфора? да мина между кулите на анадолухисар и румелихисар, видим за закотвените за почивка платноходки, а сетне - пропастта, светът свършва отвъд крепостите на мурад IV, черно море е кладенец, от който няма излизане, както му беше разправил веднъж един моряк, напомпан с алкохолни пари и митология.
- трябва да се нарочи някое място, където светът да свършва. в противен случай ще се въртим като мухи без глави около него. от всички морета, които познавам, черното е с най-подходящо разположение за край на света.”

“събуди се на здрачаване на първи януари 1984-та. беше гол, в леглото си, отвит, беше му студено, но го топлеше тихото задоволство, че почти не е живял този ден. трябваше да се забрани първи януари. втори също. и годината да почва от двайсет и първи март. изненада се, че умът му е така бистър, че да роди подобни проникновени съждения. (…) от все още отрупаните с книги лавици извади “чистите съвести” на карлос фуентес, мексикански писател, с когото случайно се беше запознал в ню йорк през време на агентурния си период в цру. (…) може и някоя подробност да му се губеше, но едно бе сигурно - карлос фуентес се беше отнесъл снизходително, без никакво право на това, и сега романът му щеше да послужи за подпалки в лагерния огън, който малко от малко трябваше да сгрее апартамента и душата на карвальо. разпарчетоса книгата, смачка страниците и върху мъртвите хартиени гълъбици постепенно издигна архитектурата на кладата, поднесе кибритената клечка към нея и тя се превърна в епицентър на пламък с литературна основа и призрачен димно-копнежен връх. огънят се разгаряше, а карвальо броеше с крайчеца на окото си книгите, които му оставаха. достатъчно бяха да ги гори една по една; книги, с които го бяха обвързвали нуждата и чувствата, докато още вярваше, че думите имат нещо общо с реалността и живота.”

No Comments yet

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.