кафка пруст и проститутките

в биографията на кафка на жерар-жорж льомер пише:

„леополод крайтнер, който се запознава с кафка през 1902 г. говори за срещите на младите пражки интелектуалци във френското кафене, в кафене „лувър”, в кафене „континентал” и особено в кафене „арко”, на които присъстват бергман, велч, оскар полак и, разбира се, кафка. той си припомня тези вечери: „по време на тези всекидневни срещи, или за да бъда по-точен - нощни, темите на разговор невинаги бяха духовни и интелектуални. след като си оплакваха очите с доста пълната колекция от порнографски книги на управителя, тези приятели, по онова време все още ергени, много често посещаваха заведението на госпожа голдшмид на „гемзенгасе”, където преди първата световна война можеше да се танцува, да се пие най-доброто кафе в града и човек да си избере някоя от многото леко облечени „дами”, които за фиксирана тарифа от десет австро-унгарски крони им оказваха определени професионални услуги.”
салонът е закупен през 1898 г. от жената на един съдържател на бордей, фридман, който властва над къщата на „рабинергасе”. тя го обновява и го превръща в елегантно убежище, нарича го голдшмид (майстор-златар). сутерените дават възможност в тях да бъдат скривани клиентите, когато полицията прави хайка. всички посетители наричат мястото „гого”: то е най-търсеното в града и клиентите му са художници, журналисти, поети, а също и безделници, които идват там да си бъбрят и да поиграят хазарт.”

двама от най-известните посетители са:

- бисмарк дошъл за да отпразнува някаква победа
- густав малер
капелмайстор в прага между 1885 и 1886
който идва да слуша пианиста
и дори да опита инструмента му

през 1909 кафка отбелязва в дневниците си:

„преминах край бардака сякаш това бе домът на любим човек”

в главата онанизъм в биографията на марсел пруст
на жан-ив тадие се разказва следното:

„професор пруст се опитва да се бори с навиците на сина си, като го изпраща при проститутки. един ден (17 май) през 1888 г. марсел иска спешно от дядо си тринайсет франка: „ето защо. имах такава нужда да се срещна с жена, за да прекратя лошите си навици да мастурбирам, че татко ми даде 10 франка, за да отида в публичен дом, но 1) във вълнението си счупих едно нощно гърне, 3 франка; 2) от същото това вълнение не можах да чукам. та ето значи пак в изходната точка, в растящо с всеки час очакване на 10 франка, за да се изпразня, плюс трите франка за гърнето. но не се осмелявам веднага да поискам пак пари от татко и се надявах, че ти ще ми се притечеш на помощ при това положение, което, както знаеш, е не само изключително, а и уникално.”

последното изречение на биографа в тази глава е:
„посещенията в публични домове няма да го направят по-щастлив.”

прави ми впечатление че цените
и на двете места
макар и отдалечени
географски времево
а и в различни валути
са все по десет
сякаш проститутките са имали международен профсъюз
който да регулира тарифите на техните услуги

No Comments yet

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.