кой е милош гавазов

Това е една едновременно невероятно смешна, изобретателна, но и сериозна книга-албум с репродукции, книга-експеримент, книга-загадка, книга-мистификация за несъществуващ артист, която е написана от несъществуващия биограф Свобдан Палич, редактирана е от Клавесина Урсула Вторник и е издадена от популярното несъществуващо арт издателство „TA6EN“.

Реално съществуващият куратор и критик Вера Млечевска пише във вестник „Култура“ за „Gavazov: художникът на една история“ следното: „Връщайки се обратно към темата за използване на натрупванията на културата за миксиране на нови теми и дискурси, не мога да не спомена проекта на Димитър Шопов. Попълвайки биографията на фиктивния художник Гавазов, той борави по много находчив начин с различни комплекси на българската художествена история, например, с липсата на ъндърграунд и авангард през определени исторически периоди. Tекстовете са тънко иронични към провинциалността на сцената, към живота тук и към терзанията и страховете на художника. Ценното в псевдонаучната възстановка на Димитър Шопов е рефлексията на поредица от културни факти, като по този начин компенсаторно се попълва неслучилата се българска история. Краткият период, в който Гавазов „пребивава” отново в България, e описан с виртуозно абсурдистки детайли като образ на български художник, окован от локалния характер на българското изкуство, а появата му на международната сцена e изблик на мегаломански мечти. Биографията на Гавазов e придобивка почти толкова за нашата арт сцена, колкото и за литературата.“

Първата реална награда, която „Gavazov: художникът на една история“ печели, е на юбилейното 40-то издание на конкурса за дебютна българска литература „Южна пролет“. Там книгата е отличена с големия приз „Пегас“ за проза.

Реалният автор на книгата е Димитър Шопов, който е роден през 1980 г. в Кърджали, завършил е магистратура по сценография в НХА. Бил е резидент на „Cite internationale des Arts“, Париж, Франция. Сценограф е на седем постановки – последната, от които е „Гъдулката гори“ от Райко Байчев с режисьор Добромир Цветков в Tеатър „София“. Има три самостоятелни изложби като художник и е участвал в десетки групови. Номиниран е за наградата „Гауденц Б. Руф“ за 2011 г.
Пълна биография - на осма страница.

В София книгата може да се закупи в книжарница „Български книжици“ в градината на „Кристал“. В Пловдив е в книжарници „Литера“.
Цена 14,40 лева.

Картини на Милош Гавазов могат да се закупят тук.

No Comments yet

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.