за списъци в програмата

http://programata.bg/?p=90&l=1&c=1&id=275

Ако трябва да изброим любимите ни моменти около един от най-добрите български млади поети Стефан Иванов, той би започвал с Френската гимназия и би продължил с философско образование, специализация в Сорбоната, свирене в банда, Бързалитература, стихосбирките 4 секунди лилаво и Гинсбърг срещу Буковски в публиката, участие в сборниците Антология на живите и Секс off, текстове във всякакви жанрове в над 20 списания и вестници, награда за sms поезия, преводи на 4 езика. Промеждутъците и какво следва можеш да проследиш в новата Списъци, в която в почти 200 страници и 69 стихотворения съжителстват реални и измислени градски герои, чувства, мисли, страхове и най-вече – добра поезия. Още за нея, лично от автора.

Всички очакваха от теб следващата ти книга да е проза. Защо пак поезия?
Докато бях на специализация в Париж, мислех да допиша един роман в съавторство с Момчил Миланов, но не успях поради ред причини. По едно време осъзнах, че имам ужасно много непубликувана поезия, и реших да събера нещата, които най-много ми харесват от периода в Париж, малко преди това в София и въобще от последните 4-5 години.

Тоест прозата все пак е на дневен ред?
Да, напоследък се чувствам почти уверен в това, че мога да пиша и проза. Затова през лятото сигурно ще излезе и романът в съавторство, който ще се казва Търси се. През есента мисля да събера всичките си по-големи есета, пътеписи, рецензии на книги и музика, които са излизали през последните 5-6 години.

Имаше дълъг период, в който говореше за първия си роман Само двама – изостави ли го?
Може и да го допиша, но не знам кога. В момента идеята за него ми се вижда много наивна като писане и прекалено лична като настроение. По-скоро, ако го напиша, няма да бъде автобиографичен, а ще бъде чиста проза. Все пак писането не е само лично споделяне, а и литература, традиция, талант и много други неща.

Но Списъци е доста лична.
Да, но в своята същност поезията според мен е най-личният, най-автентичен и сериозен глас, който човек, който пише, може да изяви. Но се надявам да бъде и литература, а не само моят личен глас на пишещ и четящ човек.

Питам те, защото третата ти книга като че ли е най-градската досега, напомня на дневник с картини на всекидневието ти. Как избираш героите?
Просто ходя и ги виждам в естествената им среда. След това пиша за тях. Понякога картините са истински, понякога – доизмислени. Обичам да обикалям периферията и центъра на София, който знам наизуст. Мога да вляза със затворени очи в Апартамента, бар 703, през лятото в градината на Билкова и в едно малко заведение на Славянска, което наричам “селския Blaze” и ми харесва повече от столичния Blaze на същата улица. Но в крайна сметка най-важното е да пишеш добре. Сценографията е и страничен фактор.

Какви нови теми и герои има в книгата?
Например за първи път пиша за баща ми, много по-лично, за сънища, за любов и депресии. Също – за Димитър Воев, Снежина Петрова, Тарковски… Всички те толкова са ми влезли под кожата, в живота и в думите и в това как наблюдавам някои неща, че не мога да не пиша за тях. Например Снежина Петрова е невероятна актриса за мен, водила мe е на такива места, на които други актьори, дори и писатели, не биха могли.

Откъде дойде заглавието?
Списъците са подредени по йерархия неща, които са ти важни. Както казах, поезията е най-автентичният глас, с който писател може да се изразява. Автентичност, която може да те накара да повярваш, че всичко е истинско, че няма декор и фалшиви реплики. Списъци, защото винаги, когато човек си обяснява живота, ретроспекцията може да се сведе до списъци. Което е за мен и писането – да пишеш за най-важните неща колкото се може с повече оригиналност, талант и усърдие – без да е фалшиво, без да е проста игра на думи.

Кой трябва да я прочете?
Всички, които все още изпитват ценност, любопитство и дори зависимост от поезия. Хора, които са наблюдателни и искат да видят не само наличното пред очите си, а и какво би могло да има зад него.

Често спорим за българската литература и публика. Какво според теб липсва и на двете страни?
Ние имаме наистина гениална поезия на световно ниво, поезията е идеален монолог. Прозата обаче трябва да е не монолог, а полифония от гласове. Голяма част от българските прозаици искат да пишат само с един глас, така както разговарят на маса. Това е за мен проблемът на българската проза. Има и изключения, надявам се да станат повече и аз да се включа към тях. Колкото до публиката… тя е страхотна, но по-малко, отколкото ми се иска. Освен това е много странно, че в България нормални неща се считат за претенциозни. Като например да имаш отношение към литература и изкуство. Дори когато за това се говори с искрен патос, хората тук го смятат за претенция. Не вярвам, че това ще се промени.

Дай пример.
Ами ти говориш на някой човек за Хенри Милър или Бланшо, а той ти казва “На ‘къв се правиш”. Ти говориш за Тарковски или Бергман или Кешловски, защото ти харесват, а отсреща ти казват “Бе, тва е няква простотия”. В същото време е адекватно да се гледа риалити по телевизията – това не е простотия.

Списъци е по книжарниците от Сиела, 10лв

No Comments yet

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress with GimpStyle Theme design by Horacio Bella.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS.